Whisky met White Port finish gebotteld

28.08.2020 | vintage

Na de St. Émilion en de Foursquare Rum finish van onze Dutch Blended Whisky is het nu tijd voor een nieuwe finish op een bijzonder vat. We hebben met batch 5 van onze Dutch Blend naast de gewone botteling nog twee vaten gevuld. Dit is de eerste die uitkomt.

Na het laatste rode wijnvat van de St. Émilion zou je nu misschien een sherryvat verwachten. We hebben iets interessanters gekozen: Krachtiger dan de al stevige St. Émilion en toch weer heel anders. We vonden een mooi vat waarin tot voor kort port zat. Ook een versterkte wijn, net als sherry, maar uit de Portugese Douro-vallei en subtieler van smaak dan sherry.

het port vat

het port vat

port finish
Er zijn heel veel Port finishes waarbij zelden vermeld wordt wat het soort port is wat erin gezeten heeft. Wij vinden het zeker iets uitmaken of het een Ruby of een Tawny port geweest is, ook de tijd dat er port in het vat heeft gezeten is voor ons van belang. Uiteraard is zeer belangrijk of het een first fill is. De eerste keer dat er iets in het vat gaat na de oorspronkelijke inhoud. Nu is het lang niet altijd makkelijk om erachter te komen wat en hoe lang er iets in een vat gezeten heeft als je een vat koopt, toch is dit met wat moeite nog wel te achterhalen.

witte port
In dit specifieke geval konden we een vat bemachtigen waar witte port – port gemaakt van uitsluitend witte druiven –  in gezeten heeft. Een vatsoort wat je vrij zelden aantreft. Het is een vers hogshead van net geen 240 liter waar minimaal 8 jaar witte port in heeft gezeten. Witte port is wat zoeter en iets minder intens dan rode en mij leek het zeer geschikt voor onze Dutch Blend.

rijpen
Een finish moet je goed volgen. Zeker omdat onze blend vatbaar is voor invloeden. Na twee maanden ben ik gaan kijken. Dit was wat teleurstellend: er gebeurde heel weinig in het vat. De witte port had weinig tot geen invloed op de whisky. Na een maand of vier kwam daar een duidelijke kentering in. En toen ik na ruim vijf maanden een sample uit het vat haalde, had deze whisky heel veel geur en smaak opgepakt. Ook de kleur was veranderd: mooi roodbruin. Uiteindelijk ben ik dus erg blij met dit vat. Na een half jaar rijpen besluit ik dat de whisky meer dan goed genoeg is om te bottelen.
 
resultaat
349 flessen Whisky White Port Finish (Dutch Blend batch 5) met een alcoholpercentage van 42,3% van een 1st Fill White Port Hogshead. Gevuld: 9-1-2020. Gebotteld: 15-7-2020.

Beek Whisky Vintage White Port Finish 2020

kleur
roodbruin

neus
rood fruit, appel, kruidig, vanille, iets moutig en hints van vijgen

smaak
zacht, kruidig, rozijnen, fruitig, hints van eikenhout, peer en lichte chocoladetonen

finish
lang en warm, het zoete van fruit en snoep overheerst

Verwachte winkelprijs:  rond € 38,00
 

Etiket Beek Whisky Vintage White Port Finish 2020