Whisky met tequila cask finish

29.08.2021 | vintage

Dat onze Dutch Blended Whisky uitstekend geschikt is voor een finish op allerlei vaten wisten we al een tijdje. Eerder finishten we op een Rum barrel, een St. Émilion cask, een White Port vat, een Peated Whisky cask en een PX  Sherry cask. Inmiddels zijn we alweer acht maanden verder en is het hoog tijd voor een nieuwe cask finish.

bijzonder vat
Af en toe zijn er bijzondere vaten beschikbaar bij een vatenhandelaar, je moet geluk hebben om precies op het juiste moment ter plekke te zijn en beslag te leggen op iets bijzonders. Ergens eind november 2020 hebben we zo’n moment: we kunnen kiezen uit allerlei vaten. Ik koos er drie, waarvan dit de eerste is die we bottelen.

Op 3 december 2020 vullen we met whisky uit onze batch 6 van onze Dutch Blend een bourbon barrel. Maar niet zomaar een gewoon bourbon barrel.

Het gaat om een Tequila cask uit Mexico. Dit vat is zijn leven begonnen als bourbon barrel en is daarna verhuist naar de Tequila vallei. Het vat is meermalen gevuld met 100% Agave Tequila en uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.

Wat is 100% Agave Tequila precies?
100% Agave Tequila is wel wat anders dan de tequila die we als shotje drinken met citroen en zout. Dat is een zogenaamde mixto tequila met slechts een klein gedeelte Agave erin. Als je echter tequila stookt van 100% Agave Tequilana – een vetplant en geen cactus, zoals iedereen denkt – dan krijg je een heel mooie drank.

Deze verkoopt men als:

  • Blanco –  niet gerijpt
  • Reposado – 3 maanden tot een jaar gerijpt
  • Anejo – tot 3 jaar gerijpt
  • Extra Anejo – langer dan 3 jaar gerijpt.

Zeker de langer gerijpte soorten zijn erg mooi. De agaveplant proef je terug in deze drank. Dat florale komt mooi terug in deze finish: de tequila is erg goed te proeven.
Dit vat was echt een uitdaging, ik heb bij mijn weten nooit whisky geproefd uit een dergelijk vat. Het eindresultaat is goed gelukt en ik ben er erg blij mee. Het florale en frisse karakter maakt het een mooie zomerse whisky .

het resultaat
De alcoholsterkte is 43,7%. Het resultaat is een zomerse, frisse whisky met florale en kruidige tonen. Het tequila vat – een ex-bourbon barrel- werd op 3 december 2020 gevuld en 14 juli 2021 gebotteld. De verwachte winkelprijs is rond de 39,50 euro.

BEEK Vintage Whisky Tequila Cask Finish

kleur 
amber

neus
floraal, citrus, fris, hintje graan, iets eikenhout en gras

smaak
krachtig, frisse hints, floraal, citrus, bittertje, tabak en leer

nasmaak
lang, intens, het florale karakter blijft, allerlei hints van planten, citrus en hout komen boven