Whisky met Saint-Émilion Finish
We tappen uit een nieuw vaatje: deze keer één waarin eerder een mooie rode St. Émilion wijn zat!
Afgelopen oktober hebben we de Batch 4 van onze Dutch Blend gebotteld. Hierin zitten negen whisky’s van zeven Nederlandse distilleerderijen:
- Zuidam Distillers: Millstone Peated PX & Millstone Oloroso
- Landgoed De Bonte Belevenis: Texelse whisky Single Smoked Malt & Single Malt
- Cley Distillery: Cley Malt & Rye Cask Strength
- Us Heit Distillery: Frysk Hynder Port Cask (7 jaar gelagerd)
- IJsvogel: Single Malt Sherry & Port cask
- Kalkwijck Distillers: Eastmoor Batch 4
- Distilleerderij Horstman: Single Malt van Twentse gerst & tarwe, op Port cask.
We hebben deze keer echter niet de hele batch gebotteld. Ik heb twee vaten gevonden voor de helft van Batch 4. Het eerste vat had ik toen net binnen gekregen, een vers Saint Émilion wijnvat van een kleine 250 liter. Afgelopen januari is een tweede vat binnengekomen, een PX sherry-vat. Daar is de rest in gegaan. Gevolg is wel dat we de komende weken nodig Batch 5 van de Dutch Blend zullen moeten bottelen.
St. Émilion
Saint Émilion is een Cru uit de Bordeaux, het ligt rond de stad Saint Émilion en bedraagt 5500 hectare. Er wordt uitsluitend rode wijn gemaakt van vooral Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven.
het vat
Ons vat is van Frans Eiken, gemaakt door Tonnelerie Radoux. Deze selecteert het Eiken met speciale Oak Scan technology die de dichtheid van de houtstructuur analyseert, om de vaten geschikt te maken voor verschillende wijnrijpingen. Dit vat is een ‘Evolution Medium Tight’, het hout is daarmee geschikt voor rode wijn die niet te snel mag rijpen, maar ook geen jaren hoeft te blijven liggen. Met nieuwe toasting technieken optimaliseren ze vervolgens de Evolution Toast om de rondheid, de fruitigheid en het mondgevoel van de wijn te verbeteren. Helaas weten we niet van welk wijngoed ons vat komt, wat we wel weten is dat er mooie rode St. Émilion ingezeten heeft. Dit was ook goed te ruiken toen we het vat beoordeelden bij de selectie. Om uitdroging van vaten te voorkomen blijft er altijd wijn achter in het vat.
De vraag: hoe lang duurt een goede finish in dit vat?
Op 22 oktober vulden we het vat met Dutch Blend Batch 4 en ergens begin januari haalden we er een sample uit. De conclusie was dat we het niet meer heel lang moesten laten finishen, we vinden balans belangrijk en de wijn zat er al stevig doorheen. Dit ook te zien aan de diepe kleur.
Speciale botteling
Al snel bedachten we dat dit een mooie speciale botteling zou zijn voor het whiskydiner in Veenendaal dat dit jaar z’n derde lustrum beleeft en inmiddels zo’n drie avonden herhaald wordt om alle belangstellenden een plek aan tafel te kunnen geven. Zo maakten we twee verschillende etiketten, een eerste voor het whiskydiner met daarop de logo’s van de drie organisatoren, Residence Rhenen, Slijterij het Plein en Beek. Een tweede etiket was uiteraard het gewone Beek Vintage etiket.
Het resultaat
Het vat is op 24 januari gebotteld. Het alcoholpercentage is 41,4%, de finish duurde slechts drie maanden. Een leeftijd is niet aan te geven bij deze whisky omdat het een blend is van zeer verschillende whisky’s, de jongste is net drie jaar, de oudste ruim zeven. Tijdens het whiskydiner verkochten we een kleine 90 flessen, de rest komt deze week in de verkoop. De verwachte winkelprijs ligt rond de 38 euro.
kleur
amber/rood
neus
rood fruit, vanille, iets kruidig, rozijn, aardbei
smaak
stevig, rood fruit, rozijn, zoethout, hint van noten, snoep
finish
middellang, er komen hints van rood fruit, snoep en eikenhout.