Whisky gefinished in een rood Bourgogne-vat

27.11.2021 | vintage

In onze serie met Finishes van de Dutch Blended Whisky is het tijd voor weer een nieuwe botteling. Eind november 2020 kon ik de hand leggen op drie mooie vaten. Bijna een jaar geleden, op 3 december, heb ik ze gevuld met Dutch Blend Batch 6. De eerste van deze drie, een Tequila barrel hebben we een paar maanden geleden uitgebracht. Nu is het de beurt aan nummer twee.

bijzonder vat
Dit is een Hogshead waar een stevige Franse Rode Wijn in heeft gezeten. Het gebeurt wel vaker dat de vatenhandelaar je niet kan of mag vertellen wat de exacte inhoud van het vat was, in dit geval is het zeker rode wijn, verder gaat de informatie niet.

Frans Eiken
Het hout is Frans eiken van de Cadus Tonnelerie uit het Franse  Ladoix-Serrigny, in de Bourgogne. Het meest waarschijnlijk is dat de inhoud een stevige rode Bourgogne is geweest. Ik weet dat een stevige rode wijn veel invloed kan hebben op whisky, zeker op mijn Dutch Blend. Het eerste wat ik dus doe is er mijn neus in steken. “Veelbelovend”, bedenk ik onmiddellijk, “de invloed zou weleens fors kunnen zijn!”

BEEK_Caduz Rode Wijn vat

de finish
Na ruim 10 maanden wachten blijkt dat dit vermoeden klopt, de invloed van het hout en de wijn die er nog in zat is heel erg groot. De kleur is mooi roodachtig geworden en in de geur en smaak is de wijn zeer aanwezig. Kortom, ik spreek van de zoveelste geslaagde finish. Een mooie whisky voor de feestelijke decembermaand.

het resultaat
De alcoholsterkte is 43,9%. Het resultaat is mooie kruidig-fruitige whisky met veel fruit en een lange afdronk. De Frans eiken hogshead werd op 6 december 2020 gevuld met onze Dutch Premium Blended Whisky en na ruim 10 maanden finishen op 28 oktober 2021 gebotteld, wat 342 flessen opleverde. De verwachte winkelprijs is tussen de 37 en 40 euro.

BEEK_Whisky Vintage Rode Wijn finish 2020

kleur 
rood koper

neus
rozijnen, kruidig, rood fruit, gedroogd fruit, iets zoethout

smaak
pepertje, gedroogde abrikoos, rood fruit, eikenhout, kruidig

afdronk
warm en lang, het rode fruit en het eikenhout blijven verrassend lang aanwezig

etiket_BEEK_Whisky Vintage Rode Wijn finish 2020