Millstone 2017 Peated Oloroso

20.11.2021 | vintage

Eerder dit jaar in mei bottelen we de zwaar geturfde Beek Vintage Millstone refill PX: een hele mooie uitvoering met een rauw randje. Enthousiasme valt deze ten deel.

dus… dat smaakt naar meer!
We gaan op strooptocht richting het zuiden… Je weet tenslotte nooit wat er naast een mooie bak koffie nog meer te vinden is. Dit wordt een dankbare trip: we vinden een vat Millstone, weer met geturfde mout. Een maandje later dan de vorige peated Millstone ziet deze – na een warme reis langs veel koper – het levenslicht. Eventjes: de whisky mag vervolgens zo’n vier jaar in het donker in een knus Oloroso sherry vat bivakkeren.

karakter
Deze whisky is iets minder heftig dan de vorige en veel genuanceerder in zijn smaak en geur. En springt er voor mij echt uit bij het proeven van een aantal samples bij Patrick van Zuidam. Zo richting de feestdagen is dit echt weer zo’n botteling waar je blij van kan worden!

vatrijping
Het vat heeft behoorlijk gerijpt en de angel share is bijzonder hoog. Veel te hoog eigenlijk. Van de oorspronkelijke inhoud van 250 liter is er ruim 110 liter verdwenen. De engelen boven Baarle Nassau hebben een aardig feestje gevierd.

Dit is terug te proeven: de whisky heeft erg hard gerijpt en is tóch heel genuanceerd gebleven. Een bijzonder vat!

in de pijplijn
De oplage van deze botteling is niet groot, 200 flessen. “Wat staat er nog meer op de rol?” vraag je je misschien af. We hebben nog mooie Nederlandse whisky in de wacht staan. We gaan gauw aan de slag om te zien of deze nog op tijd gebotteld kunnen worden. Zodat er op de valreep nog wat meer uit gaat komen dan alleen Millstone. De voortekenen zijn goed!

Millstone 2017 Oloroso vat

het resultaat
De alcoholsterkte is 51,2%. Het resultaat is mooie, genuanceerde whisky met veel geur en smaak. De Oloroso sherry hogshead – met het nummer 4118 – werd op 9 juni 2017 gevuld en 2 november 2021 gebotteld, wat 200 flessen opleverde. De verwachte winkelprijs is tussen de 60 en 65 euro.

BEEK Vintage Whisky Tequila Cask Finish

kleur 
koper

neus
rook, rozijnen en krenten, turf, fruit, kersen, boenwas

smaak
sherry, fruit, turfrook, pepertje, romig, perzik, rozijnen

afdronk
lang, rook, turf, er komt steeds meer fruit en rozijnen