Whisky gefinished op Jamaicaans rumvat

04.08.2022 | vintage

Rum verheugt zich in een stijgende populariteit. In sommige landen overtreft de verkoop van rum al die van whisky. Begin november 2019 hebben we onze Dutch Blended Whisky gefinished op ons eigen Foursquare rumvat, met een mooi resultaat.

het vat
Ergens in augustus 2021 komen we een oud Jamaica rum vat tegen. De distilleerderij waar men het vat voor het laatst gevuld heeft is helaas niet duidelijk. Wel weten we dat het vat een oud bourbon barrel is, die zeker meerdere malen gevuld is met Jamaica rum.

Er even aan ruiken is genoeg reden om het vat mee te nemen: de binnenkant is nog mooi vochtig met rum, de geur is 100% Jamaica rum. 15 september 2021 vullen we het vat met Dutch Blended Whisky.

Amburana_cearensis

Jamaica rum
Jamaica rum is de stevigste rum die ik ken en is meestal hoog in zogenaamde fruitesters. Het is, zeg maar, de Islay onder de rums. Zoals de rum van veel voormalig Engelse Caraïbische eilanden, is het een krachtige rum met heel veel smaak, bekend als de Engelse stijl.

De verwachtingen van dit vat zijn daarom vanaf het begin hoog. Na twee maanden is de rum al heel goed te ruiken. Na een kleine 10 maanden is er zoveel rum aanwezig dat het vat leeg mag. Op 24 juli is het gebotteld.

resultaat
Deze whisky verenigt het beste uit twee werelden. En is daarmee zeer geschikt voor de after-BBQ borrel op een mooie, zwoele zomeravond. Het alcoholpercentage van deze Vintage Dutch Blended Whisky met 10 maanden finish op een Jamaica rumvat is 44,3%. De whisky ging 15-09-2021 in ’t vat en werd 24-07-2022 gebotteld, wat 267 flessen van 70 cl opleverde. De verwachte winkelprijs is tussen 37 en 40 euro.

Beek vintage Cachaça Dom Tapparo 2016

kleur 
roodkoper

neus
rum, kruidig, citrus, vanille, custard, tropisch fruit, rumbonen

smaak
warm, tropisch fruit, rum, romig, krachtig, pepertje

afdronk
lang, pepertje, kruiden, tropisch fruit, er komen hints van chocolade en appel

BEEK_etiket_Whisky_Vintage_Jamaica Rum Finish 2021