16 maanden in een cognac-vat

07.04.2022 | vintage

Het is hoog tijd om weer een finish van onze Dutch Blended Whisky (Batch 6) te bottelen vind ik. Deze keer is een vat aan de beurt waar ik hoge verwachtingen van had. Dit vat heb ik de afgelopen maanden meermaals geïnspecteerd en nu is het zover.

Het gaat om een mooi vat van Frans eiken (Limousin). De inhoud is 300 liter. Het is een ex-cognac vat. 

Het vat komt waarschijnlijk van één van de grote huizen in de Cognacstreek. Daar mengen ze verschillende cognacs voor hun assemblages. Het is helaas niet te zeggen welke Cru erin gezeten heeft. Ik vermoed dat het om een Fins Bois cognac gaat.

Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van Frans eiken: het geeft een zachte intense smaak en geur.

cognac
Cognac is een distillaat van wijn gemaakt in de Cognac-streek. Het wordt gemaakt van 100% druiven. Cognac moet minimaal 2 jaar rijpen op Frans eiken. Het resultaat is een drank met een eigen karakter: het samenspel tussen de drank en het hout pakt vaak goed uit.

BEEK_Cognac vat_Whisky Cognac Finish

het rijpen
Een vat in goede conditie, betekent nog niet zomaar dat het wel goed komt. Het is altijd afwachten hoe iets zich ontwikkelt. Na een maand of vier haal ik al een eerste sample uit het vat. Dat valt me nog een beetje tegen: er is nog niet echt een duidelijke invloed van cognac op de whisky.

Na een klein jaar begint de invloed een stuk beter merkbaar te worden. Na 14 maanden is het ineens sterk verbeterd en kunnen we aan bottelen gaan denken. Ik ben enthousiast en blij dat we geduld hebben kunnen bewaren. We bestellen etiketten. Deze komen sneller dan verwacht, dus 31 maart kunnen al aan het bottelen. Alleen, nu alles klaar is en ik het vat van mijn – geheime! – projectenlijst haal, valt me op dat de informatie op het etiket niet goed is: als datum in ’t vat staat er 3 december 2020, dat moet 30 september 2020 zijn. De finishtijd klopt gelukkig wel: dit duurde 16 maanden – zolang heb ik nog niet eerder hoeven wachten. We gaan zien wie er scherp genoeg is om het sommetje te maken. We hopen dat u ons dit foutje kunt vergeven.

het resultaat
Deze Cognac Finish leverde 379 flessen van 70 cl op. Het alcoholpercentage is 44,2%.
De verwachte winkelprijs is ergens tussen de 37 en 40 euro.

BEEK_Whisky Cognac Finish

kleur
amber

neus
rozijnen, cognac, eikenhout, rood fruit, vijgen, vanille

smaak
rozijnen, hints van leer en tabak, gedroogd fruit, klein bittertje van hout, romig

afdronk
warm en lang, het idee dat je misschien toch cognac drinkt is niet heel raar

etiket_BEEK_Whisky Vintage Rode Wijn finish 2020