Whisky met Bourbon Cask Finish

16.10.2022 | vintage

Een Bourbon barrel is zeker het meest gebruikte vat in de whiskywereld. De Amerikaanse whisky-industrie schrijft immers voor dat Bourbon altijd op vaten van nieuw hout moet rijpen. Goed voor de houtindustrie en daarmee ook voor een grote stroom van gebruikte vaten die zijn weg naar Europa en Schotland vindt. Toen mijn vatenleverancier belde met de mededeling dat hij een mooi bourbon-vat voor me had liep ik dus niet gelijk warm…

“Wacht effe Jan, het is wel een zeldzame. Een Woodford Reserve-vat, gebruikt voor hun gelimiteerde Double Oaked-botteling.” Dat is een jaarlijkse uitgave sinds 2012, die ik natuurlijk ken. “Da’s wel interessant, die wil ik wel zien!”

historie
Het vat hebben ze gevuld met de Woodford Reserve op 11-06-2020, het betreft dus de editie 2021 van de Double Oaked. Op 15 september 2021 vulde ik het vat met de laatste batch Dutch Blended Whisky. Millstone, Frysk Hynder, de Lepelaar Texel, Eastmoor, Horstman, Cley en de IJsvogel zijn de gebruikte whisky’s.

bourbon
Bourbon wordt gemaakt van mout, rogge en maïs in gelijke delen. De maïs en rogge geven bourbon een typische eigen smaak met een heel licht zuurtje en een zoetje. Het vat was stevig gebrand dus je verwacht ook spoortje houtskool of barbecue-rook. En een invloed met vanille.

ontwikkeling
Na een klein jaar proeven we de whisky en beslissen dat het er wel uit mag. Na onze vakantie en mooi op tijd voor het Pot Still Festival in Amersfoort. Hebben we daar een mooie primeur. Het vat is leeggemaakt en vervolgens op 29 september gebotteld.

feestje
Dit is alweer de tiende finish van Beek! In december 2019 beginnen we met een rum finish, gerijpt op ons eigen Foursquare vat. Maart 2020 komen we met een St. Émillion wijn finish. Augustus 2020 is de witte port finish aan de beurt. Oktober 2020 bottelen we een peated Islay-vat en in december 2020 ziet het PX-sherryvat het licht. Daarna duurt het even, maar in augustus 2021 komen we met een tequila finish. In november is een Bourgogne rode wijnvat gebotteld. April 2022 brengen we de cognac finish. En in augustus 2022 bottelen we het Jamaica rumvat. En nu dus dit bijzondere bourbonvat, toch een soort jubileumbotteling.

Amburana_cearensis

resultaat
Deze Beek Vintage Whisky Bourbon Cask finish is gerijpt op een Woodford Reserve Double Oaked Bourbon Cask. Het is gevuld op 15 september 2021 en 29 september 2022 gebotteld. Deze 70 cl heeft een alcoholpercentage van 44,5%. Er kwamen 248 flessen uit.

Het resultaat bevalt ons: stevig, duidelijke bourbon-tonen, rijk en complex.

Beek vintage Cachaça Dom Tapparo 2016

kleur 
amber

neus
vanille, appel, rijp rood fruit, eikenhout, hintje houtskool, iets romigs

smaak
stevig, licht zoetje, vanille, bourbon, eikenhout, fruitig, kruidig, pepertje

afdronk
lang en warm, volle hout en graantonen met allerlei fruit en kruiden

BEEK_etiket_Whisky_Vintage_Jamaica Rum Finish 2021