Rum uit Guyana-Trinidad op Pulteney whisky vat

28.09.2023 | vintage

Begin augustus hebben we een Guyana – Trinidad Rum uitgebracht die 3 jaar heeft gefinished op een Edradour Whisky vat. Nu brengen we z’n broer, een Pulteney Whisky Finish van 4 jaar. De vaten zijn op dezelfde dag gevuld, de Pulteney is een maand later gebotteld, op 25 juli 2023.

We hebben even gewacht met uitbrengen, de Edradour cask finish is zo goed als uitverkocht bij de groothandel, daarom is de Pulteney cask finish nu aan de beurt.

Pulteney whisky
Pulteney is een mooie whisky uit het hoge noorden van Schotland. Dat we hiervan een vat konden vinden is best bijzonder, zoveel kom je ze niet tegen. De Pulteney distillery brengt zelf de Old Pulteney uit, deze zou je kunnen kennen: een stevige whisky.

karakter van deze rum
De rum uit het Pulteney whisky cask is toch wel anders dan de rum uit de Edradour whisky cask. Deze is ruim anderhalf procent lager in alcohol: 42,8% tegenover 44,3%. De smaak is subtieler, de invloed van de whisky en het hout zijn wat duidelijker aanwezig.

duidelijk verschil met Edradour vat
Het verschil is bijzonder, omdat beide vaten dezelfde rum uit Guyana-Trinidad bevatten en broederlijk naast elkaar hebben liggen rijpen. De leeftijd – vier jaar – die op de fles is aangegeven, is de duur die de rum heeft gefinished in het whiskyvat. De leeftijd van de rum voordat het in het vat ging is niet bekend, we vermoeden dat het al ruim 4 jaar oud was. In vier jaar gebeurt er van alles in zo’n vat, dat kun je mooi proeven als je beide rums naast elkaar proeft.

het resultaat
Voor het proeven zaten we lekker buiten in het najaarszonnetje. Wat we er zelf van vinden? Alsof het laatste stukje zomer geraffineerd in een fles gevangen is. Wij krijgen al weer heimwee naar onze vakantie. En beginnen te dromen van een caraïbisch palmenstrand… Deze Beek Vintage Rum uit Guyana – Trinidad is op 24 juli 2019, reeds gerijpt, op een Pulteney whisky barrel gelegd en heeft vervolgens nog eens vier jaar gefinished. We hebben 25 juli 2023 in totaal 223 flessen van 70 cl gebotteld, met een alcoholpercentage van 42,8%. De verwachte winkelprijs ligt rond de 40 euro.

Beek vintage Cachaça Dom Tapparo 2016

kleur
goud

neus
kruidig, rozijnen en krenten, iets fruitig, eikenhout

smaak
subtiele tropische tonen, hout, iets kruidig, vanille, romig, papaya

afdronk
lang! tropisch fruit blijft goed hangen en er komt steeds meer kruidigheid

 

etiket BEEK Calvados Toutain 2014