Guyana-Trinidad rum met Edradour whisky finish

13.07.2023 | vintage

We lossen een belofte in: Al weer in 2021 vieren we ons 3 jarig bestaan met een mooie rum: een Guyana – Trinidad, 3 jaar gefinished op een whiskyvat. Deze rum valt zo goed in de smaak dat deze erg snel uitverkocht is.

Aan de achter-het-net-vissers hebben we eerder verklapt dat er nog zoiets in het vat zit. Want al in 2019 zijn de eerste tekenen van genoemde rum zo goed, dat we nog twee mooie whiskyvaten met rum wegleggen. Inmiddels is de eerste – denken wij vrij zeker te weten – op z’n top.

rum
Guyana – Trinidad is een mooie mix van twee stijlen. Guyana is de Engelse stijl, Trinidad valt onder de Spaanse stijl. De Engelse stijl is wat steviger, heeft wat meer zogenaamde fruitesters. De Spaanse stijl is wat zachter, heeft vaak een beetje toffee en vanille. Een mix van deze twee stijlen geeft een rijke rum met veel smaak.

leeftijd
Waarschijnlijk is de rum ongeveer vier jaar oud wanneer deze in ons whiskyvat gaat. We weten het helaas niet zeker, we zijn afgegaan op de smaak en de geur. Omdat we het niet zeker weten hebben we alleen de leeftijd van de finish op het etiket gezet. Die weten we immers wel heel zeker.

Edradour whiskyvat
Het whiskyvat is een Edradour bourbon barrel. Edradour is één van mijn favorieten: een stevige whisky. De whisky heeft z’n sporen dan ook goed nagelaten in deze rum.

tropische verrassing met een Schotse basis
In deze aromatische rum proef je nu herkenbaar een krachtige whisky en eikenhout. Dat levert een verrassend mooie combinatie: we proeven naast whisky en eiken ook tropisch fruit, fruitcake met wat vanille zelfs, wat kruiden, een hintje chocolade. Het heeft een warme, lange afdronk. We proeven nog maar eens, op een mooie zomeravond en wanen ons in de Caraïben. Eerlijk toegegeven: het weer helpt ook een handje mee!

resultaat
De rum heeft 3 jaar en 11 maanden in het whiskyvat gezeten. Deze Beek Vintage Rum komt van Guyana – Trinidad, is (zeer) ruim 3 jaar oud en heeft na het vullen op 24 juli 2019 ruim 3 jaar gefinished op een Edradour cask. We hebben 205 flessen van 70 cl kunnen bottelen (ook de angel share was bijna tropisch) op 29 juni 2023. Het alcoholpercentage is 44,3%. De verwachte winkelprijs zal rond de € 38 zijn.

Beek vintage Cachaça Dom Tapparo 2016

kleur
goud

neus
fruit, hints van Jamaica rum, iets eikenhout, banaan, fruitcake en vanille

smaak
krachtig, eikenhout, vanille, banaan, verse ananas en kruiden

afdronk
steeds meer whisky en eikenhout, hints van chocolade, warm en lang

 

etiket BEEK Calvados Toutain 2014