Dutch blend met peated cask finish

24.10.2020 | vintage

Het is al bijna gewoon geworden bij Beek om onze Dutch Blended Whisky in aparte vaten te laten narijpen. Op die manier ontstaat inmiddels een mooie reeks met verschillende smaken. De zachte Dutch Blend met het brede smaakpalet blijkt zich goed te lenen voor een finish op bijzondere vaten. Ook het nieuwste resultaat mag er zijn!

rijpen op vat
Van de blend maken we al sinds batch vier 1000 liter blended whisky. 500 liter gaat in de fles, 500 liter gaat in een gebruikt vat of vaten. We begonnen met een Foursquare rum vat, toen kregen we een mooi St. Émilion wijnvat, de derde was een wit port vat.

Ruim een half jaar geleden ben ik even op visite bij mijn oude werkgever Van Wees. Daar komen net wat lege ex-Ultimate vaten binnen. Nieuwsgierig als ik ben, ga ik toch maar even kijken en dit vat viel me onmiddellijk op.

zwaar geturfd
Een Bunnahabhain Staoisha vat, een kleine hogshead van ongeveer 235 liter. Dit vat is al vaak gebruikt, dat is goed te zien. De Bunnahabhain is de laatste en heeft 6 jaar in het vat gezeten.

Bunnahabhain Staoisha cask
Bunnahabhain Staoisha 2014 Cask 0010746

De Staoisha van Bunnahabhain is een jonge, zeer zwaar geturfde whisky. Van Wees heeft dit vat gebotteld en uitgebracht onder het Ultimate label met een leeftijd van 6 jaar. Een Peated Cask, het lijkt me een uitdaging!

afwachten
We vullen het vat op 2 april van dit jaar af met batch 5 van onze Dutch Blended Whisky. Het wachten kan beginnen. Na een week of twee ga ik toch maar even kijken of er al wat turfrook waarneembaar is. Ik ben verbaasd: Er komt al een stevige turfgeur uit het vat en in de smaak is de rook al stevig waarneembaar.

proeven
Na een paar maanden laat ik het aan wat mensen proeven. Zij zijn ervan overtuigd dat het een peated whisky betreft. Nu zijn we ruim een half jaar verder en het lijkt inderdaad wel een geturfde whisky.

resultaat
14 oktober is de whisky uit het vat gehaald en gebotteld. Er komen 273 flessen uit het vat op een sterkte van 42,2 procent. We zijn heel benieuwd hoe men deze whisky gaat beoordelen. Voor ons is het wederom een geslaagd experiment.

BEEK Eau de Vie Vintage Leon 2019 Elstar Tawny Port Hogshead

kleur
amber

neus
fruitig, genuanceerde turfrook, vanille, kruiden, toffee, moutig

smaak
zacht, fruit, turfrook, bittertje en kruidig

finish
lang. De turfrook blijft hangen, er komt een fruitige warmte langzaam naar boven