Oude Genever op Oloroso Cask

18.10.2022 | vintage

Misschien kent u onze Oude Genever 1 jaar wel. Een krachtige warme genever, drie keer gestookt van gerst, rogge en maïs, in drie gelijke delen. 

Bij de derde en laatste distilleergang gaan de kruiden en specerijen erbij, uiteraard jeneverbes, maar ook kaneel, zoethout en anijszaad. Om het geheel iets fruitigs mee te geven distilleren we wat bittere sinaasappels mee. De spirit gaat ruim een jaar op gebruikte vaten van Amerikaans eiken. Met een alcoholpercentage van 40% hebben we dan een stevige smaakvolle genever.
 
Deze genever hebben we al een keer uitgebracht in een speciale editie, een finish op een biervat van de Koperen Kat uit Delft, het resultaat was een Bier Genever met zeer veel smaak.

Oloroso sherry
Op 7 februari 2019 vullen we een vers Oloroso sherryvat van 250 liter met Genever. Vol verwachting leggen we het vat te rijpen, de bedoeling is minstens drie jaar.

vatrijping
Na een jaar gaan we natuurlijk wel even kijken! De Genever heeft al aardig wat sherryinvloed. We constateren dat het prima gaat met onze Genever.
 
Na weer een kleine twee-en-half jaar bleek de rijping wel erg hard te gaan. Bijna de helft was geofferd aan de engelen! We proefden maar eens, de Genever heeft behoorlijk veel sherry, is zacht en genuanceerd. Kortom, haal hem er maar uit, nog meer angel share hoefde van mij niet.

Amburana_cearensis

lichte filtering, mogelijk wat depot
Op 21 september 2022 vulden we de flessen, ik koos voor een lichte filtering. Na het bottelen bleek dit geen hele goede keuze te zijn, sommige flessen hebben een klein wolkje depot. Dit is geen enkel probleem voor de smaak of houdbaarheid, het ziet er alleen niet mooi uit. De reden van de lichte filtering is dat filteren niet alleen depot, maar ook smaak weghaalt, iets wat ik liever niet doe. Ik hoop dat u ons het wolkje kan vergeven, de smaak is er niet minder door!
 
resultaat
De Beek Vintage Oude Genever 3 jaar Oloroso Cask op een First Fill Oloroso Hogshead Vat gevuld. Op 7 februari 2020 is 21 september 2022 gebotteld. De opbrengst was slechts 214 flessen van 70 cl. Het alcoholpercentage is 43,7%. De verwachte winkelprijs ligt tussen de 37 en 40 euro.

Beek vintage Cachaça Dom Tapparo 2016

kleur 
amber

neus
citrus, rood fruit, iets granig, rozijnen, kruidig en gedroogd fruit

smaak
zacht, sherrytonen, fruitig, warm, iets tabak en kruiden

afdronk
lang en genuanceerd, in het begin fruitig, de sherrytonen worden steeds duidelijker

BEEK_etiket_Whisky_Vintage_Jamaica Rum Finish 2021