Millstone: mooi geturfde PX zoals in de jaren ’70

20.05.2021 | vintage

Je hebt soms van die momenten dat je samples aan het beoordelen bent en dat je ineens iets ruikt waarvan je denkt: “Hé, dat ken ik!”

Dat heb ik met het sample van deze nieuwe whisky. Het doet me aan lang vervlogen tijden denken. Aan tijden dat we whisky aan het ontdekken waren en voor het eerst zo’n ouderwetse Islay proefden: carboleum, lijnolie, iets van de lucht in een ouderwets ziekenhuis, kortom, ouderwetse Islay.

bij Zuidam
Ik kijk naar de rij samples en zeg tegen Patrick van Zuidam: “Deze dus.” Patrick ruikt eraan en zegt: “Dat snap ik.” Hij kijkt in z’n administratie.”Het is een refill PX. Deze is wel heel atypisch voor Millstone.”

Millstone sample

nostalgisch randje, veel smaak
“Dat rare randje ben ik nog nooit tegen gekomen in een Millstone.” zegt Patrick. We doen wat van het sample in een glas. Eventjes later komt ook het fruitige naar boven. ‘Ardbeg of Laphroaig uit de jaren zeventig’ is mijn gedachte. Rook, fruit en dat randje, zo vind ik ze wel prettig! Nou ja, de keus was snel gemaakt: dit vat mag richting Beek.

Zuidam PX hogshead

zoeken naar de juiste sterkte
Na wat experimenteren met het alcoholpercentage, kom ik uit op ergens rond de 51%. Op deze sterkte komt de geur en de smaak het beste tot z’n recht. Ik ga nooit uit van vaste percentages zoals de meeste bottelaars wel doen. Ik kijk echt per aangekocht vat welk percentage ik het beste vind voor de betreffende drank. Cask Strength – in dit geval net boven de 58% – vind ik bijna altijd te hard. En 46% meestal te laag. Zoals wel vaker in onze wondere wereld ligt de waarheid keurig ergens tussen de uitersten. De whisky is bij Zuidam al teruggebracht tot 51,2%. Ik vind het wel mooi als dat met hetzelfde water gebeurt als waarmee de whisky gemaakt is.

turf van eigen bodem!
Het resultaat is zeer tot mijn tevredenheid, een geturfde whisky van Nederlandse bodem die ouderwetse smaken en geuren in zich heeft. Ik word er blij van!

het resultaat
Deze Beek Vintage Whisky Millstone 2017 Heavily Peated is 3 jaar oud en heeft een sterkte van 51,2%. Het heeft gerijpt op een refill PX Hogshead met vatnummer 4125, dat werd gevuld op 11 mei 2017. We hebben het vat op 29 april 2021 gebotteld, waarbij er 362 flessen à 70 cl uit het vat kwamen. De verwachte winkelprijs is tussen de 60 en 65 euro.

BEEK Whisky Vintage Millstone 2017 heavily peated PX

kleur 
goud

neus
lijnolie, carboleum, turfrook, fruit, appel, boenwas

smaak
appel, fruit, turfrook, pepertje, iets boter, havermout

nasmaak
de chocolade is mondvullend en blijft lekker lang hangen