Mooie Cognac gebotteld
We hebben ons tweede vat cognac gebotteld. Net als de eerste is het een Giboin uit de Borderies.
authentiek en ambachtelijk
Op bezoek gaan bij Giboin is een reisje terug in de tijd, op zijn Domaine gebeurt bijna alles nog zoals de eerste zes generaties het gedaan hebben. De druiven worden geplukt in september en men maakt er wijn van. Later stookt Giboin de wijn af in hun oude Alambic Charentais en gaat de spirit in gebruikte vaten.
bijzondere rijping
Hun methode van rijping is wat afwijkend, de eerste rijping gebeurt op gebruikte vaten waar Pineaux de Charentes (een aperitief van half cognac en half druivensap) in heeft gerijpt. Na ongeveer anderhalf jaar gaat de cognac in gebruikt Frans eiken vaten van 600 liter. Na zo’n zes jaar rijpen gaat de cognac in een groot mengvat. Dan is er sprake van een assemblage.
voorzichtig terugbrengen naar 46%
De reden hiervoor is dat men de cognac gedurende een periode van anderhalf jaar langzaam verdunt naar 46%. Dit gaat met kleine beetjes om de cognac niet teveel te verstoren en de smaak optimaal te houden.
proeven
Deze cognac proeven we. Normaal rijpt de cognac dan nog verder op een ander groot assemblage-vat en is onderweg om veel ouder te worden. Na het proeven weten we het zeker, deze willen we! Deze cognac heeft alles wat Giboin zo bijzonder maakt. Wij kiezen er dus voor om cognac te kopen uit het eerste assemblage-vat.
intens en stevig
De reden is dat de cognac nu wat steviger en intenser is, het is een typisch voorbeeld hoe een authentieke Borderies cognac kan zijn.
Borderies
Domaine Giboin ligt in de Borderies, de derde cru in het cognac gebied. De betovergrootvader van de broers, Théophile en Pierre-Louis Giboin, startte hier in 1830 met het maken van kleine oplages cognac. De ze zevende generatie, de twee zonen van François Giboin staan sinds twee jaar aan het roer van de distilleerderij. Het Domaine beslaat in de Borderies 25 hectare, uitsluitend beplant met de Ugni Blanc druif.
In de Fins Bois, de vierde cru, heeft Giboin ook nog 35 hectare wijngaarden. De druiven worden per cru verwerkt, ze mengen de cru’s niet.
hard werken in de klei
De grondsoort in de Borderies is klei met daaronder een laag gypsum. De druiven die daarop groeien geven de cognac zijn stevige boerse karakter. In de Fins Bois bestaat de grond uit zand met wat ijzer, de cognac die daarvandaan komt is wat frisser en fruitiger.
bijzonder
Tijdens ons eerste bezoek vertelde vader François dat hij eigenlijk geen cognac per vat verkoopt aan andere bottelaars, voor ons wilde hij toen wel een uitzondering maken. Onlangs spraken we Pierre-Louis, zijn zoon. Op onze vraag of er weer cognac richting Beek kon komen antwoorde hij positief.
het resultaat
Het resultaat mag er zijn, Beek Vintage Cognac Giboin 2014 (Borderies) is een stevige Borderies cognac van 45,8% die 9 jaar oud is. Deze cognac ging in 2014 in vaten van Frans eiken en vervolgens in een tonneau d’assemblage. Er zijn op 10 mei 2023 maar liefst 284 flessen van 70 cl gebotteld. De verwachte winkelprijs ligt rond de 50 euro.
kleur
amber
neus
kruidig, rozijnen en krenten, iets fruitig, eikenhout
smaak
krachtig, rozijn, leer, tabak, peper, kruidig, iets vanille, rijp tropisch fruit
afdronk
heel lang en intens, er komt iets van koffie, de fruitigheid neemt ook toe