Gebotteld: Foursquare 2005 Single Cask Rum

04.02.2019 | vintage

Rum is een groeiende markt. In mijn vorige werkkring was me dat al een poos duidelijk. Ik was daar al een paar jaar bezig met het bottelen van rum uit diverse landen.

Hoe kies je een vat rum?
Er zijn altijd van die distilleerderijen die je extra in de gaten gaat houden, Foursquare is er zo één. Als ik ergens vaten van deze distilleerderij tegen kwam wilde ik ze graag proeven, ze vielen eigenlijk nooit tegen.

Géén toevoegingen
Een tweede argument is dat Richard Seale, de eigenaar van Foursquare, een ware kruistocht aan het voeren is tegen toevoegingen in rum zoals suiker, glycerine en of perzikpulp. U weet vast wel dat in mijn merk Beek geen enkele toevoeging is toegestaan, u kunt zich voorstellen dat ik het daarom heel erg eens ben met meneer Seale.

Proeven, proeven, proeven
Ons vat hebben we gekozen na het proeven van verschillende toegestuurde samples. Een reis naar Barbados of Noord-Engeland was helaas niet nodig deze keer. Dit vat sprong eruit omdat de balans goed was, er geen scherpe alcoholen uitsprongen en omdat het distilleerderij-karakter van Foursquare er mooi uitkwam.

Beek_vat Foursquare 2005

Herkomst: Barbados
De distilleerderij ligt in het zuiden van Barbados, in Saint Philip Parish, Het oudste gebouw op het terrein dateert uit 1636, wanneer de distilleerderij exact gestart is vermeld de historie niet. Ze maken twee types rum, een lichtere variant in drie column stills en een zwaardere rum, zoals die in ons vat, in moderne pot still. De rum rijpt in Jack Daniels vaten van 200 liter op het terrein in open warehouses. Ze maken rums voor verschillende merken zoals Doorley’s, Sixty Six en the Real McCoy.

Foursquare ook in onze blend
In onze eigen Quality Blend is Barbados Rum een belangrijk ingrediënt, een 8 jaar oude Foursquare rum geeft body en nuance aan onze blended rum. Daarom ben ik ook erg blij dat ik nu een bourbonbarrel mocht kopen, gevuld met een oudere variant van Foursquare, gedistilleerd in 2005.

Beek_vat Foursquare 2005_003

Wat zit er in het vat?
Het vat is in november 2005 gevuld. Op 11 december 2018 hebben we de rum uit het vat gehaald en langzaam verdund van net geen 64% naar 51,4%. Nadat we al enkele weken rustig probeerden, vonden wij dit percentage net boven de 50%, voor dit type rum de optimale sterkte.

Huwen
We laten het toegevoegde, gezuiverde water ongeveer vijf weken ‘huwen’ met de rum, die tijd heeft het nodig om weer helemaal in balans te komen. We hebben de rum ongefilterd uit het vat gehaald en verdund, bij het bottelen gebruiken we een licht filter.

Vatrijping en klimaat
Ons vat heeft de laatste jaren gerijpt in Engeland, waarschijnlijk na een rijping van ongeveer vijf jaar op Barbados. Door deze koudere rijping in Engeland is de rum een stuk genuanceerder geworden, het rijpt namelijk stukken langzamer in dit koudere klimaat.

Engelse stijl
Barbados is het meest zuidelijke eiland van de Caraïben waar rum gemaakt wordt. Rum van Barbados valt onder de Engelse stijl, een wat vollere en fruitige stijl.

Wat mag je verwachten?
De 13 jaar oude rum is floraal, fruitig, met veel tropisch fruit, lichte karamel en vanillehints in de neus. De smaak is vol en krachtig, hints van noten, een beetje eikenhout, fruit en toffee. De finish is lang, de bitterheid krijgt tonen van marsepein en fruit erbij, aan het einde komt er ook wat tropisch fruit zoals ananas. Ten overvloede, wij hebben buiten het water niets toegevoegd aan deze rum.

Wat te doen met een leeg vat…
Voor het lege vat hebben we een nieuwe bestemming bedacht: begin januari hebben we het lege vat gevuld met onze Dutch Premium Blend. Het idee is om de whisky een maand of tien te laten rijpen op dit rumvat. Uiteraard ga ik regelmatig even testen hoe het zich ontwikkelt. Het idee is om het dit jaar richting de feestdagen uit te brengen als een Beek Vintage botteling.

gegevens
Vintage Beek, Foursquare 2005 Pot Still Distilled gerijpt in een ex-bourbon vat. Gedistilleerd November 2015, gelagerd in vat MRC 3411. Uit het vat 11 september 2018, 51,4%. 13 jaar oud. 358 flessen van 70 cl. Prijs nog niet bekend, waarschijnlijk onder de 65 euro.

Beek_etiket_vintage_rum_001_Foursquare 2005