Eau de vie van appels gerijpt op een portvat

20.10.2020 | vintage

De dagen worden weer korter en de appels zijn rijp om geplukt te worden! En wij hebben iets bijzonders gebotteld. Met appels, gestookt op Nederlandse bodem.

Regelmatig gaan we bij Leon langs. Bij zijn boerderij in Stevensbeek. Daar in een grote schuur tussen de appelboomgaarden staat een geweldige ketel waar Leon fruit stookt.

Leon bij zijn ketel

passie én boerenslimheid
Al op vrij jonge leeftijd vertrok Leon richting Zuid-Duitsland om het vakmanschap van het stoken van fruit onder de knie te krijgen. En hij behaalde de liquoristen opleiding.

Want daar in Stevensbeek gaat heel wat fruit om. Ook fruit dat niet aan de schoonheidseisen van de commercie voldoet. En waarom zou je prima fruit gaan vernietigen? Dat is zonde. Daar kun je heel goed mooie drank van maken!

Als je bedenkt dat je heel wat kilo’s fruit nodig hebt voor een fles drank, is dit waarschijnlijk de beste manier om écht Hollands, ambachtelijk gedistilleerd fruit in de fles te krijgen én het betaalbaar te houden.

lekker én natuurlijk duurzaam
Leon verwerkt fruit wat niet verkocht kan worden tot alcohol en maakt daar allerlei mooie producten van. Naast appel- en perenborrels maakt hij ook likeuren: appel, peren, kersen en blauwe bessen. 

anna-kaminova-BhZuCnDp7nU-unsplash_300x450

rijpen op vat
Een gedeelte gaat op vat en soms komt daarvan een speciale botteling uit. Af en toe maken we een vat open om te kijken hoe de fruitalcohol zich ontwikkelt. Ergens in augustus openden we samen dit portvat.

Tawny port vat
Het was een wat ouder vat, een hogshead van 250 liter, waar lange tijd Tawny port in had gezeten.

de oogst
De kleur is mooi zacht oranje geworden, de geur doet denken aan appeltaart met allerlei invloeden van het vat. In de smaak herkenden we onder andere rozijnen en kruiden, heeft mooie fruittonen en een heel klein bittertje van eikenhout. Kortom, we vinden dit een uitstekende gerijpte (1 ½ jaar) elstar appel.

eau de vie
‘Eau de vie’ is een verzamelnaam voor gestookt fruit, levenswater. Gestookte appels worden alleen in gedeeltes van Normandië Calvados genoemd, alle appels die daarbuiten gestookt zijn noemen we ‘Eau de Vie’. In delen van Centraal Europa kom je ook namen tegen als ‘Obstler’ en ‘Slivovitsj’.

Ambachtelijk gestookte fruitdranken zijn niet de meest goedkope dranken. Je hebt minstens 20 kilo fruit nodig om een liter goede eau de vie te maken. Het eindresultaat is vaak verrassend, zo ook deze afgestookte Elstar appels.

Lekker bij het haardvuur, of voor als je iets stevigs naast je huisgemaakte appeltaart of bij je herfstmaal wilt.

resultaat
124 flessen Beek Vintage Eau de Vie Leon 2019 Elstar, uit een Tawny Port Hogshead met een alcoholpercentage van 47,7%. In het vat: 14 maart 2019. Gebotteld: 3 september 2020.

BEEK Eau de Vie Vintage Leon 2019 Elstar Tawny Port Hogshead

kleur
koper

neus
appel, kruiden, appeltaart, rozijnen, hints van port

smaak
fruit, appel, kruiden, bittertje van eik, marsepein

finish
lang, de fruitige tonen worden warmer en warmer en gaan over in appeltaart en kruiden