Cognac, mais oui, bien sûr!
Op bezoek gaan bij meneer François Giboin is een reisje terug in de tijd. Op zijn Domaine gebeurt bijna alles nog zoals zijn vader en grootvader het gedaan hebben. In alle rust groeien de druiven rondom de boerderij, Ze worden geplukt in september en men maakt er wijn van.
op naar het warehouse
bijzonder stook- en rijpingsproces
Later stookt meneer Giboin de wijn af in zijn oude Alambic Charentais en doet de spirit in gebruikte vaten. Zijn methode van rijping is wat afwijkend: de eerste rijping gebeurt op gebruikte vaten waar Pineaux de Charentes – een aperitief van half cognac en half druivensap – in heeft gerijpt. Na ongeveer anderhalf jaar gaat de cognac in gebruikt Frans eiken, vaten van 600 liter.
De oude Alambic Charentais van Giboin
deze botteling
Onze cognac ging na een jaar of zes in een groot mengvat. Dan is er sprake van een assemblage. Daar verdunt men de cognac gedurende een periode van anderhalf jaar naar 46%.
Normaal rijpt de cognac dan nog verder op een ander groot assemblage-vat en brengt men de cognac voorzichtig terug naar 40%.
Wij kiezen er bewust voor om cognac te kopen uit het eerste assemblage-vat. We kiezen daarvoor omdat de cognac nu wat steviger en intenser is. Het is een typisch voorbeeld hoe een Borderies-cognac kan zijn.
oud domaine in de Borderies
Domaine Giboin ligt in de Borderies, de derde cru in het gebied van de Cognac. Het is het kleinste, meest zeldzame gebied, gelegen op een plateau. De grond bestaat uit bruine klei op een sediment van gipskalk. De druiven die daarop groeien geven de cognac zijn stevige, boerse karakter. De overgrootvader van François Giboin startte hier in 1830 met het maken van kleine oplages cognac. De vijfde generatie staat inmiddels klaar, de twee zonen van François nemen het bedrijf binnenkort over. Het Domaine beslaat in de Borderies 25 hectare, uitsluitend beplant met de Ugni Blanc druif. In de Fins Bois, de vierde cru in de cognac, heeft Giboin ook nog 35 hectare wijngaarden. De druiven worden per cru verwerkt, ze mengen de cru’s niet. In de Fins Bois bestaat de grond uit zand met wat ijzer, de cognac die daarvandaan komt is wat frisser en fruitiger.
De indeling van de Cognac streek in de verschillende crus.
exclusief
Tijdens ons bezoek vertelt François dat hij eigenlijk geen cognac per vat verkoopt aan andere bottelaars. Voor ons wil hij een uitzondering maken. Iets waar ik erg blij mee ben. Het resultaat is een stevige Borderies cognac van 45,9%. De geur is kruidig met hints van rozijnen en krenten, iets fruitig en tonen van eikenhout. De smaak is na een paar minuten stevig zonder scherpte: we proeven rozijnen, leer en tabak, peper, eikenhout, iets vanille en rijp tropisch fruit. De finish is lang en intens, hout en fruit met hints van koffie en leer. Het is de allereerste cognac onder het Beek label, zeker één waar we heel erg blij mee zijn!
gegevens
• Beek Vintage Borderies Cognac, Giboin 2010, 9 jaar oud
• 70 cl. 45,9% 286 flessen gerijpt op Frans Eiken
• in het vat: 2010, gebotteld op 27 september 2019
• verwachte winkelprijs ca. 48 euro