Bier Genever gerijpt op biervat

22.04.2022 | vintage

Ergens eind 2019 krijg ik van Stadsbrouwerij de Koperen Kat uit Delft de vraag of ik iets zou kunnen met een vat waar drie keer hun quadrupel, de Koppige Kater, in gezeten heeft.

quadrupel
De Koppige Kater heb ik geproefd, dit is een mooie, stevige quadrupel. Zoals gebruikelijk bij quadrupel is de Koppige Kater een donker, vol en zwaar bier van hoge gisting. Hij heeft veel smaak van gekarameliseerde gerst.

oude genever
Ik denk dan ook onmiddellijk aan onze vatgerijpte oude genever, dat lijkt mij een prima combinatie! Deze warme, krachtige oude genever met zachte kruidentonen van jeneverbes, kaneel, zoethout en graan in de afdronk, zou wel eens goed kunnen passen bij de quadrupel.

in het vat
De elfde van de elfde in 2019 komt het vat binnen. Ik heb er direct onze 1 jaar gerijpte oude genever in gedaan.

vat
Het vat heeft al het nodige meegemaakt. Het is zijn leven begonnen als bourbon barrel bij Jim Beam. Daarna heeft er waarschijnlijk Schotse whisky in gezeten, waarna het vat op reis is gegaan naar Nederland. Bij het Jenevermuseum in Schiedam heeft er jenever in gerijpt. Tenslotte is het vat naar Delft gegaan en heeft er drie keer Quadrupel ingezeten. Na de twee jaar met BEEK Oude Genever is het vat nu weer in Delft. Er gaat zeker weer bier van de Koperen Kat in.

rijping
Na een jaar ben ik behoorlijk benieuwd en maak ik het vat eens open. Bij het proeven is het rijpingseffect helaas nog niet echt merkbaar. Het heeft veel smaak, maar niet de vatrijping die ik zoek. Pas na twee jaar in het vat, krijg ik het idee dat het wel goed gaat komen. Uiteindelijk besluiten we het in het voorjaar te bottelen. Daarmee komt de leeftijd van de Oude Genever op een respectabele, ruime 3 jaar. 

BEEK_bier genever 2022_quadrupel vat 2
BEEK_bier genever 2022_quadrupel vat 1

het resultaat
Deze Bier Genever heeft zich bijzonder mooi ontwikkeld. Het resultaat is warm en romig, met granen en een kruidig bittertje van de hop die naar voren komen. Je proeft houtrijping en ook fruit. De meeste mensen die deze genever blind proeven, zullen niet zomaar raden wat ze voorgezet krijgen.

Deze ex-quadrupel cask met oude genever leverde 271 flessen van van 70 cl op. Het alcoholpercentage is 41,8%. De verwachte winkelprijs is rond de 30 euro.

BEEK_Oude Genever Vintage Bier Genever 2019

kleur 
goud

neus
graan, vanille, romig, tropisch fruit, kruidig bittertje

smaak
bittertje, hintje kokos, fruitig, boenwas, hintje van hop

afdronk
lang, houttonen, graan en fruit wisselen elkaar mooi af

etiket_BEEK_Whisky Vintage Rode Wijn finish 2020