Beek Barrel Finish Project

13.12.2019 | vintage

Wat kun je doen met twee mooie vaten en goede drank? Dat hebben we verkend in een bijzonder project. Ingrediënten: een Jack Daniels vat, een rumvat, whisky, rum, en… een mooi bier: de quadrupel van HappyFace.

Vintage Whisky Rum Barrel Finish
In december 2018 hebben we ons eerste vat rum uitgebracht: de Foursquare 2005. Deze rum kopen we in het originele vat, een bourbonbarrel (200 liter).

Op 26 januari 2019 hebben we dit Foursquare vat gevuld met een kleine, apart gemaakte, batch van onze Dutch Blended Whisky. Het recept voor deze batch is bijna identiek aan batch 2.

We hebben het vat ruim negen maanden met rust gelaten, tot we het vat op 1 november leegmaakten. Het lege vat brachten we op 2 november naar Delft.

het resultaat
Begin december bottelden we hier 215 flessen uit en later nog eens 250 flesjes van 20 centiliter. Het alcoholpercentage is 41,2%. De whisky heeft van het vat stevige rum-tonen meegekregen, zacht, een mooie balans met toch wel veel kracht, de rum is duidelijk waarneembaar. Kruidig, fruitig en met een lange warme afdronk.

Beek etiket vintage whisky 003 rum barrel finish Foursquare

Vintage Rum Whisky Barrel Finish

Het rumvat is niet het enige vat dat we bottelden op 26 januari. We hebben nog een bourbonbarrel gevuld, deze keer met onze Blended Rum, batch 2. Het vat komt bij Jack Daniels vandaan en is een ‘first fill’. Dat betekent dat onze rum het eerste is wat erin gaat na de Jack Daniels.

Op 1 november hebben we ook dit vat geleegd en ging het de volgende dag mee naar Delft. Begin december hebben we eveneens van de rum 215 flessen en later nog eens 250 flesjes van 20 centiliter kunnen bottelen.

Het resultaat
De rum heeft een alcoholpercentage van 45,8%. Het Jack Daniels-vat heeft onze rum veel vanille gegeven, dat geeft een zachte, iets zoete rum met veel fruit en kruiden. De afdronk is vrij lang, langzaam komen er ook houttonen in.

Beek etiket vintage rum 002 barrel finish Jack Daniels

Barrel Finish Pack: whisky, rum & quadrupel!

Uiteraard hebben we een bedoeling met het bottelen van 20 centiliter flesjes en de reis van de vaten.

De twee lege vaten zijn 2 november naar Delft gegaan, naar HappyFace. Daar brouwde Rob Zwaan bij Stadsbrouwerij de Koperen Kat een batch quadrupel, waarvan 400 liter in onze vaten ging. De rest brengt HappyFace uit als hun standaard quadrupel.

Op 20 december komt de quadrupel uit de vaten en zal het bier een korte periode moeten rusten, voordat het gebotteld zal gaan worden. Wat we wel kunnen vertellen – na stiekem proeven gisteren – is dat het resultaat meer dan prima is!

Binnenkort, als ook het bier in de fles zit, brengen we dit samen uit in een bijzonder pakket. Een whisky gerijpt op een rumvat, een rum gerijpt op een whiskyvat, met daarnaast twee flessen HappyFace Quadrupel uit dezelfde vaten. Dus een quadrupel uit het rumvat en een quadrupel uit het whiskyvat.