Vermouth, lekkerder dan je vermoedt!

11.11.2020 | spiced

Bij de start van ons merk Beek hadden we al vrij snel een droge rode vermouth in ons assortiment. Niet zo gek: een goeie vermouth is puur gewoon lekker én je kunt er een Negroni mee maken, onze favoriete Italiaanse cocktail!

Als deze eerste batch vermouth bijna op is, bestellen we een nieuwe. Om al snel te ontdekken  dat de producent van die vermouth niet meer levert aan derden… Een zoektocht begint daarmee. Bijna anderhalf jaar hebben we geen vermouth in ons assortiment: we konden er niet één vinden die goed genoeg is.

contact in Italië
Medio juni 2020 heb ik de leverancier uit Italië van de grappa die we gebruiken als basis voor onze limoncello aan de telefoon. En vraag “Ken je iemand die een goede rode vermouth maakt en die wel een paar honderd liter wil verkopen?” Zijn antwoord komt snel en er klinkt verbazing in door “Ja. Dat maken wij zelf. En dat wil ik wel verkopen.”

Hij vertelt welk soort en welke kwaliteit het was. De prijs komen we snel uit. En ik doe iets wat ik nooit doe: ik bestel ongeproefd 200 liter. Ik ken hem erg goed en ben overtuigd dat als hij zegt ‘het is prima”, dat ik het blind kan kopen.

rode vermouth, wat is het precies?
Vermouth is een heel oud drankje op basis van wijn. De oorsprong ligt in Duitsland waar men honderden jaren geleden al wel wijn maakt. Die wijn was niet zo goed, dus men besluit die wijn te kruiden met onder andere absintplant, in het Duits ‘Wermoed’, in onze taal ‘alsem’.

De Fransen pikken dit recept en doen er ook wat alcohol bij, zodat er sprake is van een versterkte wijn die stevig gekruid is. Wat later pikken op hun beurt de Italianen het recept weer van de Fransen.

verschil in kwaliteit
Vooral rond Turijn zitten er veel vermouth-makers. Eén van hen heet Martini. Deze is heel groot geworden met allerlei types vermouth. Dankzij hen kennen we nu een tweedeling: commerciële en artisanale vermouth. De artisanale, zoals de onze, is hoger in alcohol, heeft meer smaak en minder suiker. De samenstelling kent ook veel meer ingrediënten, planten, kruiden en wortels.

wat hebben we gekocht?
Het moment dat het vat aankomt in Nederland – spannend – blijkt dat ook: de kwaliteit is precies wat ik hoopte. Een diepe, stevige, uitgebalanceerde rode vermouth. Beter zelfs dan die we hadden, vinden we zelf.

resultaat
We bottelen na aankomst snel een eerste batch van 120 flessen en de nieuwe BEEK Vermouth di Torino is een feit! Vermouth is puur erg lekker met een klontje ijs en een schijfje sinaasappel. Er zijn ook veel toepassingen in cocktails.

Beek Vermouth

kleur
diep donkerrood

neus
kruidig, beetje fruitig

smaak
kruidig, vol en rond, met een klein zoetje, dik en zacht mondgevoel

finish
lang, warm en kruidig