Nieuw: Spiced Rum met rode peper

16.08.2019 | spiced

“Jan, wil jij wat rum kopen?” is de vraag. “Het is een molasse rum van een jaar of vijf oud.” Terwijl ik een sample proef, bedenk ik dat ik deze rum niet in mijn blend vind passen. En om hem puur uit te brengen, vind ik deze rum net niet goed genoeg. In een vat doen en wat ouder laten worden is natuurlijk een optie. …Maar – en dat hou ik nog even geheim – ik heb al rum op vat liggen: mijn blended rum op een first fill Jack Daniels barrel. 

inspiratie
Ineens begint er een idee te groeien. Waarom geen echt mooie ‘spiced rum’ ervan maken? Spiced rum is niet echt heel bekend in Nederland, dus dat vind ik eigenlijk wel een leuke uitdaging. Ik weet dat er in de Caraïben heel goede spiced rums gemaakt worden. Uiteraard naast de bekende merken, die vooral met toevoegingen en kleurstoffen werken. Een echte, pure spiced rum moet het dus worden. 

spiced rum
Spiced rum is een categorie waar men allerlei kruiden toevoegt aan een vat rum en deze enige tijd laat liggen. Zo moet deze dus ook in elkaar gestoken worden. De basiskruiden zijn vrij simpel: kaneel, anijszaad, mijn favoriete kruid kardemom, gember, kruidnagel, rozemarijn en nootmuskaat. Daar kan je naar hartenlust op variëren, met citrus bijvoorbeeld. Een snuifje voodoo doet de rest!

spice it up
Na een paar weken proef  ik hem. Ik mis nog wat ‘spiced’. En vind hem net niet pittig genoeg. Een pot met rode pepers en alcohol lost dat wel op, is mijn gedachte. Hete pepers, vers en gedroogd, trek ik op alcohol. Na een week of vier is het pittig genoeg. De mensen die ik aan de pot laat ruiken trekken allemaal wit weg, de geur is ‘vrij intens’.

het resultaat
Na een maand of vijf vind ik het resultaat meer dan goed genoeg. De rum ruikt alsof je de toko binnenstapt. De invloed van de rode pepers is merkbaar, maar niet overheersend. De kleur is mooi geworden, tussen amber en roodbruin in. De geur geeft heel veel kruiden en specerijen. En de smaak is intens, kruidig maar zacht, pittig maar niet scherp. 

tips
De Beek Spiced Rum is prima te mixen met ginger beer of cola. Ook in een cocktail komt hij ook prima tot z’n recht.

Een mooi recept is de Beek Spiced Starter:

  • 3 cl Beek Spiced Rum
  • 4 cl koude koffie
  • 1 cl Beek Amaretto
  • Limoenschil
  • IJs of crushed ijs

Meng het in een longdrink glas voeg het ijs en de limoenschil toe. Even roeren en cheers!

gegevens 
Beek Spiced Rum, 37,5%, 70 cl.
Richtprijs € 23,95