Het keiharde verhaal van het HappyFace Beek Kopstoot bier
Het zal ergens in april 2018 geweest zijn dat ik een appje kreeg van Rob Zwaan:
“Jan heb jij de HappyFace Tripel nog staan?”
“Eeeh ja, die heb ik nog.”
“Mooi, doe er een scheutje van jouw oude genever bij, da’s erg lekker heb ik net ontdekt.”
feestje ging niet door
Een paar weken later appt Rob dat hij erover nagedacht heeft en dat het volgens hem mogelijk moet zijn om een tripel te maken waarin mijn genever geïnfuseerd wordt. Na overleg met alle heren van HappyFace belt Rob om te zeggen dat het project doorgaat. Het plan: een speciale editie maken voor een feestje. De naam van het bier: the Hammer. Dat feestje is er nooit gekomen.
hoeveel oude genever?
Het bier wel. De naam Kopstoot was snel bedacht. Rob gaat experimenteren hoeveel oude genever er precies bij zou moeten. Hij denkt al na over een proefbrouwsel. Half december is het proefbrouwsel een feit. Op 100 liter bier ging er 6 liter genever in, volgens Rob de exacte hoeveelheid voor een mooi gebalanceerd bier.
proeftest
Na een rijpingsperiode op de fles is het zover. Op 17 februari 2019 gaan we richting Rob om het HappyFace Beek Kopstoot bier voor het eerst te proeven. Het resultaat is prima. Wat direct opvalt is de balans tussen het bier en de genever: zacht en vol. Dat er behoorlijk veel alcohol in zit valt ook op. Het is geen doordrinker, meer een bier om heel rustig van te genieten. Helemaal in de filosofie van het merk Beek.
en nu?
Dat er een grotere batch moet komen, is snel beslist. Dit bier is te mooi om niet uit te brengen. Een paar dozen met proefflessen gaan mee richting het Beek-hoofdkwartier om wat liefhebbers en slijters blij mee te maken.
aan de slag
Het maken van een batch van 1000 liter staat ingepland voor mei, bij stadsbrouwerij de Koperen Kat in Delft. Op 10 mei is het bier al ver in de gisting en rijden we richting Delft met 80 flessen Beek Oude Genever. In alle rust gietten we de flessen bij het gistende bier in de tank. Nog een nacht een pomp erop zodat het rustig kan mengen. En het wachten kan beginnen.
check
De volgende dag waren we toch behoorlijk nieuwsgierig. We tappen een glas vol. Het resultaat is erg goed; de genever heeft gepakt en het mengsel beloofde al veel. Nou is gistend bier nog niet heel erg lekker… Toch was de balans tussen de tripel en de genever erg goed! Nu maar wachten tot eind mei, wanneer volgens de verwachting het bier in de fles zou kunnen.
hoera
Het bier is gebotteld. De eerste fles die ik openmaakte smaakte prima! Het nadeel is dat het slechts een batch van 1.000 liter is, die zowel door Happy Face als Beek verkocht gaat worden. De verwachting is dat het bier snel op zal zijn.
een vervolg?
Binnenkort ga ik met Rob in overleg of we nog meer samen kunnen gaan doen. Misschien een vat waar iets van Beek heeft heeft ingezeten en waar een stevig HappyFace bier zijn rijping in kan krijgen. En natuurlijk denken we ook over een volgende batch Kopstoot. We hebben nog wel meer plannen. Je bent nog niet van de combinatie HappyFace – Beek af!
gegevens
Fles van 33 cl en 10% alcohol
Verwachte winkelprijs: vanaf 4 euro per fles.
Het bier is nu voor de handel te bestellen bij Beek en HappyFace.
t-shirt
Wil je dit onvergetelijke bier in stijl genieten? Schaf dan het keiharde HappyFace Beek Kopstoot t-shirt aan! Deze is via de HappyFace-site te koop.