Liqueur d’Orange barst van de sinaasappel!

23.08.2020 | liqueur

Het zal ergens vorig jaar november geweest zijn dat we bedachten dat er een sinaasappellikeur bij moest komen…

Nu heb je verschillende stijlen sinaasappellikeur: triple sec, sinaasappel met cognac en diverse likeuren met allerlei toevoegingen. Die van ons moest puur blijven, geen toevoegingen hebben en ook krachtig, zacht en in balans zijn. We wilden geen cognac gebruiken en ook geen pure Triple Sec maken. Kortom, we wilden iets wat eigenlijk nog niet bestond.

Bij het maken van een goede sinaasappellikeur gebruik je meerdere soorten sinaasappel, zoete en bittere. De sinaasappels kun je wassen, doorsnijden en distilleren. Of je gebruikt alleen de schil die je trekt op alcohol. Als basisalcohol kun je cognac gebruiken. Je kunt ook gewone alcohol van 96% nemen.

puur, krachtig, vol smaak en in balans
Na een aantal verschillende recepten uitgeprobeerd te hebben, is het uiteindelijk een mooie zachte en krachtige sinaasappellikeur geworden. De olie uit de schil is een belangrijke smaakmaker die door maceratie en distillatie er helemaal uitkomt. Wij kozen ervoor om deze eerst een nacht in de alcohol te macereren en vervolgens te distilleren, omdat je dan veel smaak krijgt.

rum als basis
Ik ken wel wat verschillende rum-sinaasappel likeuren uit de Caraïben – ook wel ‘shrubb’ genoemd – die ik erg lekker vind. Als alcohol koos ik uiteindelijk voor vers gestookte, ongerijpte rum. Dit is een wat intensere alcohol die van zichzelf wat meer aroma heeft.

voorzichtig zoeten
Het suikergehalte mocht ook niet al te hoog zijn, de balans tussen sinaasappel en suiker moest perfect worden. Het zoeten hebben we daarom spaarzaam met suiker en karamel gedaan. Dit om een heel licht gebrande prikkel in de drank te krijgen. Om de smaak af te maken hebben we er een klein beetje gerijpte rum bijgedaan. Ons testpanel was onder de indruk en vond dat deze nieuweling maar snel op de markt moest komen.

het resultaat
De Liqueur d’Orange is een uitgebalanceerde, zachte doch krachtige sinaasappellikeur vol smaak!

Beek Likeur d'Orange
kleur
warm goud

neus
zacht, hints van sinaasappel en mandarijn en iets van perziksnoep

smaak
intens, met een zachte prikkel en veel sinaasappel, zowel de vrucht als de essentiële olie uit de schil geven een mooie totaalsmaak

serveertips
Je kunt deze likeur uiteraard puur drinken. Licht gekoeld is net iets lekkerder. Of mixen met een bubbel. Uiteraard ook zeer geschikt voor cocktails! Of om mee te koken en bakken.

We zullen u snel via onze Facebookpagina en deze website wat mooie voorbeelden van recepten geven.
De verwachte winkelprijs is ca 23,50 euro.

 

We zijn van plan de Liqueur d’Orange ook in 20cl flesjes uit te brengen.
BEEK Liqueur d'Orange 20 cl