Limoncello luidt de nieuwe liqueur-serie in!

01.05.2019 | liqueur

De zomer komt eraan, hoogste tijd voor een mooie zomerdrank! Nou hebben we een prima gin die vooral met mooi weer gretig aftrek vindt. Maar er mocht nog wel iets bij. “Jan, heb je ook een limoncello?” is een vraag die ik net iets vaker kreeg dan ik verwacht had. Ik vind limoncello een mooie drank en drink het zelf af en toe met veel plezier. De beslissing om een limoncello in de Beek-lijn op te nemen was daarom niet een moeilijke.

citroenschillen
Limoncello is een drank op basis van op alcohol getrokken citroenschillen met suiker gezoet en een alcohol percentage tussen de 25 en 30%. Ik ken veel verschillende Limoncello’s en Limoncino’s, van heel goede tot beduidend mindere. “Hoe moest mijn eigen limoncello dan worden..?” dat was mijn eerste vraag.

idee erachter
Ik wilde een traditionele grondslag, en ook veel smaak, zuiverheid en vooral iets meer kracht dan de standaard Limoncello’s. O ja, én niet te zoet, voor mij niet onbelangrijk. De filosofie achter het hele merk is dat er geen scherpte in mijn dranken zit en geen rare smaakuitschieters. Mijn dranken moeten in balans zijn met veel smaak en toevoegingen, welke dan ook, zijn uit den boze. En zeker niet te duur. Kortom, dit was mijn opdracht.

Italië
Na wat rondbellen was ik er al snel achter dat zelf maken in Nederland duur zou gaan worden, zeker in de kleine oplage die ik in eerste instantie wil gaan maken. Nou hebben we wel wat contacten in Italië, dus maar eens die kant op bellen. “Kunnen jullie voor mij 1000 liter limoncello maken van Sorrento citroen, alleen van de schil, getrokken op druivenalcohol en een niet al te hoog suikergehalte, van 28% alcohol?” Dat bleek zonder problemen te kunnen, de prijs was ook nog eens redelijk.

een Beek touch…
Toen ik een sample kreeg was ik blij. Het was een prima traditionele limoncello, uitstekend geschikt voor wat ik van plan was. Want ik wilde nog iets meer, er moest een Beek touch aan de limoncello komen. Ik had al eens een simpele limoncello verrijkt met een scheutje grappa, dat bleek veel smaak te geven.

welke grappa?
Daarom heb ik vier verschillende grappa’s, allen gemaakt van één druif, getrokken op citroenschil en vervolgens na twee weken geproefd. Ik had een Gavi, een Nebbiolo, een Teroldego en een Moscato grappa gebruikt. De Moscato was na twee weken verreweg de mooiste. Na enige proefnemingen bleek een toevoeging van 5% getrokken grappa de beste balans op te leveren.

Moscato grappa
10 liter op citroenschil getrokken Moscato grappa van Villa Isa werd dus de basis. Achter mijn bureau heb ik 50 citroenen zitten schillen. Ik heb het wit van de schillen geschraapt, omdat ik echt alleen de schil wilde gebruiken en heb ze 3 weken laten trekken op de grappa.

Aan de slag
Toen heb ik voor de eerste batch een vat van 200 liter gepakt, daar het grappa infuus ingedaan en langzaam de limoncello erbij laten lopen. Na stevig roeren heeft het vat nog twee weken rust gekregen voordat we het gebotteld hebben. Vandaar dat er op het etiket staat dat onze limoncello op grappa basis is. Het alcoholpercentage komt uit op 28,6%.

resultaat
De geur is zacht en fris, uiteraard citroen met heel licht een zweempje grappa. De smaak heeft citroen, is vrij stevig, niet te zoet met een licht bittertje. Persoonlijk vind ik deze limoncello uit de koelkast net iets lekkerder dan uit de diepvries. Uiteraard mag u helemaal zelf bepalen hoe u hem gaat drinken. Want gelooft u mij, deze limoncello is het drinken meer dan waard!

gegevens
Beek Limoncello op Grappa basis. 28,6%.
Verwachte winkelprijs: rond de 18 euro.