Chocolade-karamel-zeezout
Een maand of wat geleden ben ik bij de ambachtelijke Chocolaterie de Swaen in mijn woonplaats Kampen. Ik kwam wat flessen afgeven. Roel, de eigenaar, verwerkt graag onze likeuren in zijn creaties.
“Dat moet toch ook andersom kunnen…” zie ik hem denken. En ja hoor, daar komt het: “Kan je ook een mooie chocoladelikeur maken?” vraagt hij. “Bijvoorbeeld Chocolade Karamel Zeezout. Da’s mijn best verkochte smaak.”
“Nou, eh, nooit over nagedacht..” zeg ik peinzend. Terwijl ik in eerste instantie denk “Lijkt me niets.”
proefje
Maar ja, hoe werkt dat bij mij. Ik ga erover nadenken. En dan toch eens een proefje doen. En uiteindelijk – gewoon omdat het kan – ga ik iets in elkaar zetten. Het is begin januari van dit jaar, ik heb wat tijd en maak dus een sample. En stiekem blijk ik toch wel gecharmeerd van de vloeibare chocolade met een twist.
En, ach ja, ik ga met mijn sample op pad. Het sample valt bij Roel, en een groeiend aantal andere proevers goed in de smaak. U begrijpt het al, er zit niets anders op: Ik besluit deze likeur te gaan maken.
pure ingrediënten
Bij Zuidam koop ik de grondstoffen. Ik los de juiste hoeveelheid Middellandse zeezout op in water met alcohol. En zodra alles binnen is, ben ik deze likeur gaan maken.
De chocolade is puur, vanaf de cacaoboon opgebouwd. Dit moet een behoorlijke tijd trekken. De karamel is de echte, zonder toevoegingen. En – dit komt heel nauw – met de juiste dosering zeezout is de likeur precies zoals ik hem bedoeld heb.
proefhazen
Het is niet heel moeilijk verschillende proefkonijnen en -paashazen te vinden. De respons wat verschillende mensen is dezelfde: “Deze is erg goed! .. Gek genoeg niet wat ik eigenlijk verwacht bij chocolade, veel puurder en veel dieper van smaak.” “Niet teveel zout?” vraag ik steevast. “Nee, je proeft het zout maar net, het blijft subtiel.”
eitje
Roel gaat alvast aan de slag en bedenkt ondertussen een chocoladetruffel met de likeur. Deze is met een paar weken ook echt te koop in Kampen. Opgelucht gaan we de flessen bottelen. We bottelen zowel grote (70cl) als kleintjes (20cl). En… vanaf vandaag zijn ze te bestellen, nog net voor Pasen. Veel leukere chocolade om te verstoppen, en – nog beter – te vinden toch?
het resultaat
De likeur heeft een alcoholpercentage van 24%.
De verwachte winkelprijs is rond de € 22,50 voor de 70 cl en rond de € 11,00 voor de 20 cl.
kleur
diep donkerbruin
neus
chocolade, karamel, cacao
smaak
cacao, karamel, chocolade, een hintje zeezout
nasmaak
de chocolade is mondvullend en blijft lekker lang hangen