Amaretto: de smaak van puur amandelspijs

30.06.2019 | liqueur

Vanuit mijn familie – Gijs is de aanstichter – kwam na de limoncello al snel de vraag: “Kan je ook amaretto maken?” Bij mij blijft zoiets dan in m’n hoofd spoken. En meestal ga ik wel wat proefjes doen. Al snel is er wat amandel-essence gemaakt en ben ik bezig om een amaretto te construeren waarbij het amandelspijs je om je oren moet spatten.

Veel smaak, weinig suiker, geen toevoegingen
Ik wil uiteraard geen toevoegingen of kunstmatige smaken. En besluit om een hele zachte alcohol (graan-) als basis te gebruiken. Het suikergehalte wil ik laag houden, de amandel moet er goed uit komen. Na een paar weken is er een resultaat waar ik wel blij van wordt. De bittere amandelen blijven goed overeind, hij is niet zoet en zeker krachtig genoeg. Het alcoholpercentage is rond de 24%, de smaak zacht en toch krachtig, zonder smaakuitschieters. Precies zoals ik alle Beek-producten wil hebben.

Toegevoegd in de liqueur-serie
Gelukkig mag ik bij Zuidam mijn amaretto op wat grotere schaal in elkaar zetten. Nu is er daarom een echte Beek-amaretto uitgekomen. Wat betreft het etiket, dat komt qua kleur links naast de limoncello, uiteraard in onze nieuwe liqueur-serie. De volgende stap is dat we de amaretto en de limoncello ook uit willen brengen in flesjes van 20 cl. De 70 cl zal rond de 18 euro gaan kosten in de winkel.

 


Tip

Drink deze amaretto puur of in de mix. Ook erg lekker in (of naast) de koffie! Of probeer eens een scheutje amaretto in een gin & tonic.