Nieuwe whisky’s erbij in de Dutch Premium Blend #3

28.06.2019 | basisserie

De laatste fles van Batch 2 heeft de groothandel verlaten en Batch 3 is sinds deze week in de handel! De Dutch Blend is gegroeid. Niet alleen in populariteit onder de whiskyliefhebbers, ook in het aantal verschillende Nederlandse single malts dat erin zit.

Cley
Een half jaar geleden kom ik op een festival Paul den Dulk tegen. Hij staat achter een stand met zijn nieuwe whisky: Cley. Na het proeven van de whisky was ik toch wel onder de indruk. Hij heeft rogge en gerst gebruikt, drie keer gedistilleerd en gerijpt op ex bourbon barrels en nieuwe quarter casks. De whisky heeft een diepe donkere kleur en is vooral stevig en smaakvol.

Ik vraag hem of zijn whisky in de Dutch Blend mag. Hij antwoordt direct “Ja, uiteraard!” In een mum van tijd zijn de afspraken gemaakt en begint het wachten tot batch 2 zijn einde nadert. Cley is gemaakt in Rotterdam, aan de Kleiweg, in samenwerking met het Schiedamse jenevermuseum.

Horstman
Een paar maanden later op een Twents festival loop ik Johan Horstman tegen het lijf, sinds 1999 de maker van Horstman whisky. Ik proef onder andere een grain whisky, gemaakt van Twentse tarwe en gerst, gerijpt op portvaten. Ook met Johan is het direct geregeld: deze Horstman komt erbij in de Dutch Blend.

Johan Horstman heeft zijn distilleerderij in Losser, diep in het Twentse land. Hij maakt verschillende producten zoals whisky, jenevers en likeuren.

een kleinere batch
Half mei vind ik het tijd worden om batch 3 van de Dutch Blend te gaan maken. Batch 2 is bijna op. Omdat ook mijn grain whisky bijna op is en de nieuwe lading nog even op zich laat wachten, heb ik besloten een kleine batch te maken. Wel handig omdat ik twee nieuwe whisky’s in moet passen. Uiteindelijk is het een batch van ruim 300 liter geworden, in totaal 464 flessen. Deze batch heeft vier weken de tijd gekregen om te huwen.

het resultaat
Het eindresultaat is een zachte maar krachtige whisky. Wederom zonder smaakuitschieters, met veel balans dus. De kleur wijkt niet af van batch 2 en is goudkleurig. De geur is fruitig, heeft een subtiel hintje rook, lichte graaninvloeden en vanille en citrus. De smaak is zacht, warm, heeft wat tropisch fruit, kruiden, hints van leer en tabak en eindigt met rijp fruit. De finish is middellang, warm, tonen van verse ananas en aan het einde komt een beetje eikenhout.

gebruikte whisky
Millstone Peated PX
Millstone Oloroso
Frysk Hynder Portpipe 7 jaar oud
Eastmoor batch 4
IJsvogel 3 jaar, bourbon & port
Den Hool 6 jaar
Texel Single Smoked Malt
Cley Malt & Rye 46%
Horstman Whiskey (port)