In de Artists’ serie: Notengin

24.12.2019 | artists'

In de Artist’s serie maakt Jan Beek drank met kunstenaars en -liefhebbers die op een bijzondere plek wonen en/of werken. Waarbij ze gebruiken wat er op die plek groeit en bloeit. Liefhebbers van kwaliteit, die op hun eigen wijze de kunst van het leven vieren, proberen zo een bijzondere smaak in een fles gedistilleerde drank te vangen. Het zijn unieke, kleinschalige batches met een beperkt aantal genummerde flessen.

De eerste drank in deze serie is een mooie distilled gin van walnoten, sterappeltjes en incabessen. 

 

Over de Artists

Peter Schräder en Jessica Borst wonen in een kleine polder in het buitengebied van Kampen. Daar hebben ze hun woonboerderij met atelier, een flinke moestuin en een walnotenboomgaard.

ruimtelijke poëzie
Peter houdt zich bezig  met locatie-afhankelijke, ruimtelijke improvisaties en installaties. Hij  onderzoekt verschillende manieren om ruimtelijke poëzie te maken. Techniek en natuur zijn daarbij uitgangspunten. Hij maakt machines die de schoonheid van organische processen zichtbaar maken, bijvoorbeeld, vloeistoffen, schuim, zeepbellen. Ook maakt hij adem- of computergestuurde geluidsmachines. Vaak verwerkt hij tekst en film in zijn installaties. Thema’s die hem aanspreken zijn: reizen, tijd en structuren in organische chaos. In elk nieuw project dient zich een nieuw gedachtegoed aan, vanuit spiegeling, betrokkenheid of noodzaak.

kunst omdat het mensen iets biedt…
Peter is een sociale doener, die zich naast zijn eigen projecten graag inzet voor kunst die de leefbaarheid van de stad vergroot. Zo kan zijn kunst nieuwe initiatieven scheppen, sociale verbeteringen aanmoedigen en mensen samenbrengen.

Dit doet hij onder andere bij Stichting ARTicipatie met het project ‘Hanzebankjes voor de buren’. In dit project zijn 100 speciaal ontworpen opklapbare Hanzebankjes geadopteerd door bewoners van de stad Kampen. Ze zijn door de hele binnenstad te vinden. Mensen komen er met elkaar in contact. Als er culturele evenementen zijn, dan verzamelen de bankjes zich daar en worden na afloop weer naar hun eigen plek teruggebracht. De meeste bankjes hebben een bijzondere tekst, door de bewoners gekozen. Binnenkort krijgen de bankjes een chip, zodat je op het bankje via je mobiele telefoon filmpjes kan bekijken met gedichten of een bijzonder verhaal. 

onverwachte combinaties
Jessica combineert haar werk in het theater met buitenwerk in de walnotenboomgaard en de moestuin. Als cabaretregisseur is ze gewend structuur aan te brengen in gedachten en beelden.  ‘Mooie dingen worden uit chaos geboren, maar in chaos zit geen verhaal.’  Zij zoekt in haar werk, binnen en buiten, naar verrassende en onverwachte combinaties.

 

de oude walnootboom

Over de plek

de Notengaard
Jessica en Peter wonen in het buitengebied van Kampen, in het vroegere stroomgebied van de IJssel. Vroeger was hun erf gelegen in de Zuiderzee. Voor hun boerderij staat een oude walnootboom. Van oudsher waren in deze streek meer walnotenbomen op boerenerven te vinden. De eerste walnotenbomen zijn lang geleden in ons land geïntroduceerd, waarschijnlijk door Romeinse troepen. De boom komt uit warme zuidelijke streken, maar gedijt hier ook heel goed.

waarom walnoten?
Walnoten zijn lekker, gezond en goed te bewaren. Daarnaast zijn ze breed inzetbaar in tal van gerechten. Een mooie aanvulling dus, op de maaltijden in alle seizoenen. Het zou zelfs zo kunnen zijn, in de toekomst, dat noten een belangrijker onderdeel worden van ons dieet dan vlees en zuivel. In november 2014 hebben Jessica Borst en Peter Schräder een hectare grasland ingeplant met ruim tachtig walnotenbomen. Wie bomen plant, denkt ver vooruit. Zij hebben ook met het oog op de klimaatverandering in de komende decennia voor walnoten gekozen. En zijn ervan overtuigd dat het een duurzame keuze is, om hoogwaardig voedsel te produceren dichtbij de stad.

 

Peter Schräder, Jessica Borst & Jan Beek maken gin

Over de drank:

walnotengin
In de jaren dat de bomen gestaag groeien, zijn ze druk bezig met het experimenteren en het maken van producten. De walnoot is enorm veelzijdig en levert behalve vruchten, bijvoorbeeld ook een mooie spijsolie. Al pratend met hen kwam al snel het plan op om de eerste oogst groene walnoten op alcohol te zetten. Het gaat het hier om de zachte, onrijpe walnoot die nog geen hout heeft gemaakt voor de schil, maar waarin wel alle geur en smaak te vinden is. De walnoten hebben we ruim een jaar laten trekken op alcohol.

Jan Beek zag dat dit de basis kon worden voor een notengin. Geen alledaagse verschijning. Toevallig of niet, er stonden op de bewuste nazomeravond ook gedroogde incabessen uit eigen kas op tafel en gedroogde zoete appeltjes. Het gaat hier om bijzondere sterappeltjes die alleen nog te vinden zijn in Kampen. Al deze ingrediënten van hun bijzonder gelegen erf geven de notengin haar specifieke smaak.

de smaak van een zwoele nazomer
Het is een fraaie, amberkleurige gin geworden. De bitterheid van de walnoten wordt mooi in balans gehouden door de friszure appeltjes en incabessen. Tegen een achtergrond van jeneverbes, koriander, citrus, kardemom en een hintje zoethout is deze gin wat warmer  en dieper dan de Beek rooibos gin, en tegelijk steviger en subtieler hoewel deze toch iets lager in alcohol is. Geschikt om puur te drinken, te mixen in cocktails en uiteraard als gin & tonic. Kies een mooi Hollandse tonic, bijvoorbeeld de Loopuyt en serveer het met een plakje appel en een stukje rode grapefruit.

Proevend van deze gin met z’n drieën in een late, ondergaande nazomerzon kwam het volgende passende gedicht op: